O čitanju


Photo by Andrea Piacquadio

“Vrijeme za čitanje, kao i vrijeme za ljubav, proširuje vrijeme za život”

Daniel Pennac

“Nikada ne možemo pretjerati u isticanju važnosti čitanja za mentalni razvoj, proces obrazovanja i cjeloživotnog učenja”

Michael Gorman, Postojana knjižnica

“Ljubav prema čitanju otporna je i žilava biljka, ali njezino sjeme mora se posijati rano i njegovati dok ne proklija.”

Michael Gorman, Postojana knjižnica

“Uspješno poticanje čitanja je osluškivanje sebe dok čitamo neku knjigu. Čujemo li kapanje u sebi? To je znak da se topi komadić nečega smrznutog u nama. Čime je to pisac prodro do nas, koja je vrata (za koja nismo ni znali da postoje) odškrinuo u nama? Koje je snove potaknuo? Na koja nas je razmišljanja naveo? Kakvo je to putovanje na koje nas je poveo?

U takvom čitanju je slast: obogaćuje naš unutarnji svijet, uzdiže nas nad banalnosti i rutine dnevnog života. Od takvog čitanja rastemo i upoznajemo sebe. Onaj koga naučimo tako čitati, nikad se neće odreći knjige. Sve dok ljudi osjećaju i razmišljaju…knjige će živjeti.”

Dinka Jurčić, O čitanju


“Naobražena je osoba čitatelj. No, nije dovoljno biti knjiški moljac ili netko tko mnogo zna. Postoje – ma kako to paradoksalno zvučalo – neobrazovani učenjaci. Razlika: obrazovan čovjek zna čitati knjige tako da ga one mijenjaju.

Čitatelj književnosti uči još nešto: kako se može govoriti o mišljenjima, htijenjima i osjećajima ljudi. On uči jezik duše. Uči da se prema istoj stvari mogu njegovati drukčiji osjećaji nego što je navikao. Drukčija ljubav, drukčija mržnja. Uči nove riječi i nove metafore za zbivanja u duši. Budući da se proširio njegov vokabular i pojmovni repertoar, sada može govoriti nijansiranije o svojim doživljajima, što mu omogućava diferniciranije doživljavanje. “

Peter Bieri