Novosti

Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige slavi se 2. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena. Ovogodišnja poruka djeci dolazi iz Kanade.

Priče su krila koja vam pomažu uzletjeti svakog dana.
Čitanje je sloboda. Čitanje je dah.

Čitanje vam omogućuje da vidite naš svijet na novi način i poziva vas u svjetove koje nikada ne želite napustiti.

Čitanje omogućuje vašem duhu da sanja.

Kažu da su knjige prijatelji za cijeli život i ja se slažem.

Vaš savršeni svemir raste samo kada čitate.

Priče su krila koja vam pomažu uzletjeti svakog dana pa pronađite knjige koje govore vašem duhu, srcu, umu.

Priče su lijek. One liječe. One tješe. One inspiriraju. One podučavaju.

Blagoslovi pripovjedače i čitatelje i slušatelje. Blagoslovi knjige. One su lijek za bolji, svjetliji svijet.

Mahsi cho. Hvala vam puno.

Richard Van Camp

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Učenici 3. b razreda i učiteljica Andreja Bišćan proučavali su ovaj tjedan glagoljicu. Naime, 22. veljače obilježava se Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Taj dan je proglasio Hrvatski sabor zbog važnosti glagoljice u hrvatskoj kulturi i povijesti.

Učenici su u školskoj knjižnici istraživali kako je i kada nastala glagoljica, kako je dobila ime te zašto je glagoljica i danas važna.

I satovi matematike, prirode i likovne kulture bili su posvećeni glagoljici. Glagoljicom se pisalo, računalo, otkrivalo gdje su pronađeni najvažniji rukopisi i spomenici. Učenici su oblikovali glagoljska slova različitim tehnikama. Uspjeli su glagoljicom napisati svoja imena, a nekima je najstarije slavensko pismo poslužilo za pisanje tajnih poruka.


Dan hrvatskih knjižnica

Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu!

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

Djeci i njihovim obiteljima diljem svijeta, knjižnične usluge za djecu nikada nisu bile važnije nego danas. Pristup znanju i multikulturnom bogatstvu svijeta, baš kao i cjeloživotno učenje i pismenost, postali su glavnom zadaćom našeg društva.
Kvalitetna dječja knjižnica pruža djeci vještine neophodne za cjeloživotno učenje i pismenost, osposobljavajući ih da sudjeluju i djelatno pridonose životu zajednice.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.
Knjižnice sudionice manifestacije Mjesec hrvatske knjige obilježit će bogatim programima svoj dan, a Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijelit će godišnje priznanje „Knjižnica godine“ u svrhu poticanja inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada svih hrvatskih knjižnica. 
Knjižnice su najvažnije ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama i omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima.

Istraživanja pokazuju da učenici koji imaju pristup dobro opremljenoj školskoj knjižnici imaju više upotrebljivog a manje faktografskog znanja, više kritički razmišljaju, samostalniji su i kreativniji.

Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu!
Djeci i njihovim obiteljima diljem svijeta, knjižnične usluge za djecu nikada nisu bile važnije nego danas.
Idi na taj Sway

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s