Novosti

Zašto volim svoju školsku knjižnicu

DSC08421Učenici područne škole Grabrk proveli su dan u školskoj knjižnici matične škole (29.10.2018.). U društvu učenika četvrtog razreda razgovarali su o knjižnici i čitanju, sudjelovali u kvizu, pročitali jednu priču, pokazali dio programa koji su s učiteljicom Ivanom Brletić  Živčić uvježbali za Dane kruha.

Posjet svih šest učenika područne škole, koja je 35 km udaljena od matične, organiziran je povodom završnice Mjeseca školskih knjižnica koji se ove godine obilježava pod motom „Zašto volim svoju školsku knjižnicu“. U knjižnici OŠ „Ivan Goran kovačić“ je u listopadu održano niz radionica za učenike, postavljena je izložba u predvorju škole kojom je predstavljen rad knjižnice, provedena je anketa kako bi se prikupilo mišljenje učenika o školskoj knjižnici. Učenici u pravilu vole dolaziti u školsku knjižnicu, a posebno vole kad imaju nastavu u knjižnici.

Mjesec školskih knjižnica je međunarodna manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost školskih knjižnica. Brojna istraživanja su pokazala da učenici koji imaju pristup dobro opremljenoj i stručno vođenoj školskoj knjižnici postižu višu razinu pismenosti, imaju razvijeniju sposobnost kritičkog mišljenja, kreativniji su i samostalniji.

Predstavljanje knjižnice u Novostima HKD-a

viu energijaU tematskom broju Novosti (Broj 77, travanj 2018.) Hrvatskog knjižničarskog društva predstavljena je naša školska knjižnica. U članku Mjesto gdje ne morate znati odgovore knjižničarka opisuje kako provodimo Knjižnično-informacijski odgoj i obrazovanje u našoj školi. Tema ovog broja Novosti je Školska knjižnica u 21. stoljeću.


Okrugli stol “Dobro opremljena knjižnica – prostor izvrsnosti”

HUSK_logotip1Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije u suradnji sa Županijskom matičnom službom Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” i Stručnim vijećem školskih knjižničara Karlovačke županije organizira treći okrugli stol “Dobro opremljena školska knjižnica – prostor izvrsnosti” u srijedu 14. veljače 2018. s početkom u 12 sati u školskoj knjižnici OŠ Dubovac, Primorska 9, Karlovac.

Na okruglom stolu sudjelovat će knjižničari osnovnih i srednjih škola, ravnatelji i predstavnici osnivača školskih knjižnica u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Prva dva okrugla stola organizirani su s ciljem da se zagovaranje školskih knjižnica usmjeri na sufinanciranje nabave knjižnične građe te integraciju kurikuluma knjižnično-informacijskog programa u kurikulume svih nastavnih područja, a raspravu na trećem okruglom stolu bit će usmjerena na prostor i opremanje školskih knjižnica Karlovačke županije. Cilj organizatora je osvijestiti osnivače škola i ravnatelje na potrebu i važnost opremanja školskih knjižnica modernom opremom i namještajem usklađenim sa Standardom za školske knjižnice.

PROGRAM OKRUGLOG STOLA:
11,30 – 12,00  Okupljanje sudionika
12,00 – 12,10 Mira Zovko, prof., viša stručna savjetnica pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH: Vizija hrvatskih školskih knjižnica – zakonski okvir
12,10 – 12,30 Frida Bišćan, knjižničarska savjetnica – Savjetnica za školske knjižnice pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: Suvremena školska knjižnica – temelj za društvo znanja
12,30 – 12,40 Kristina Čunović, viši knjižničar – voditeljica Matične službe pri Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac: Školske knjižnice Karlovačke županije – prostor i oprema usmjereni na unaprjeđenje učenja
12,40 – 13,00 Karmen Kunstić, Školski servis: Školska knjižnica – od ideje do realizacije
Uvod u raspravu:
Alenka Bujan, prof. i dipl. knjiž.: Dobro opremljena knjižnica: primjer iz OŠ Draganići

Ovaj način javnog zagovaranja školskih knjižnica prepoznat je kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj što je rezultiralo izlaganjem na 29. Proljetnoj školi školskih knjižničara RH u travnju 2017. te na 17. okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama u prosincu 2017.

Čitanje ne dolazi u pitanje – Nacionalni kviz za poticanje čitanja

NSK citanje ne dolazi u pitanje
Sara, Elena, Matea, Antea, Valentina i Vlatka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Učenice sedmih razreda, članice čitateljske grupe sudjelovale su u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Za kviz su pročitale sljedeće knjige: Maja Brajko Livaković: Milijunaši, Tihomir Horvat: Mali ratnik, Sanja Pilić: Pošalji mi poruku.

Završna svečanost kviza održala se u srijedu, 15.11. 2017. u 12 sati, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Hrvatsko narodno kazalište izvelo je program iz opere “Nikola Šubić Zrinjski“, Ivana plemenitog Zajca:
Arija Sulejmana iz 1. čina, solist: Siniša Štork, bas
Arija Zrinjskog iz 5. slike, solist: Ljubomir Puškarić, bariton
Arija Jelene i duet Jelene i Juranića, solisti: Ivana Lazar, sopran i Stjepan Franetović, tenor
Duet Eve i Zrinjskog, solisti: Mira Vlahović, sopran i Ljubomir Puškarić, bariton
U boj, u boj! svi solisti sa osam članova muškog zbora.
S mladima su se družili pisci čije su knjige čitali za kviz. Na završnoj svečanosti organizirano je javno izvlačenje i dodjela nagrada.


Čitateljske grupe za učenike i odrasle

vlatka cita

U školskoj godini 2017./2018. nastavljamo s druženjima uz knjige u školskoj knjižnici. Čitateljska grupa za odrasle sastaje se jednom mjesečno, srijedom u popodnevnim satima. A učenička grupa ljubitelja knjiga okuplja se svake srijede sedmi sat u školskoj knjižnici.

Pozivamo vas da se pridružite čitateljskim grupama. Bez obzira volite li čitanje ili ne, u čitateljskoj grupi ćete pronaći pravu knjigu za sebe. Uz zanimljive priče, neodoljive likove, pametne razgovore, u veseloj i opuštenoj atmosferi upoznat ćete užitak čitanja i obogatiti svoj svijet.

Voditeljice su učiteljica Blanka Smićiklas Basar i knjižničarka Gordana Šutej.


Natjecanje u čitanju naglas

5_Plakat_NatjecanjaJedanaest učenica i učenika sudjelovalo je na školskom natjecanju u čitanju naglas. Predstavnice škole na Županijskom natjecanju održanom 27. listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu bile su Luna Šeketa i Lana Šebalj.

Natjecanje u čitanju naglas namijenjeno je učenicima osnovnih škola (od 3. do 8. razreda) u
Republici Hrvatskoj. Ciljevi natjecanja su: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unaprjeđenje čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog, obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja, razvijanje motivacijskih sposobnosti. Inicijator natjecanja je Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.


citam sto na satNa završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja pod naslovom Čitam 100 na sat sudjelovale su učenice Lana Pavlić i Lorena Predrag. Završna svečanost održala se 15.11.2016. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U prigodnom programu bila je izvedena dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana. Glumili su Robert Kurbaša i Doris Pinčić Rogoznica. Režirala je Mladena Gavran. S mladima su se družili pisci čije su knjige čitali za kviz. Na završnoj svečanosti organizirano je javno izvlačenje i dodjela nagrada.Nacionalni kviz za poticanje čitanja organizira se u Mjesecu hrvatske knjige, a rješavaju ga djeca knjižnicama diljem Hrvatske, kao i djeca iz dijaspore.


stranicnici-smartnoNauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode your world) naziv je ovogodišnjeg projekta razmijene straničnika školskih knjižnica širom svijeta. Skupina Malih knjižničara naše škole razmijenila je straničnike s učenicima četvrtih razreda Osnovne škole Šmartno, Šmartno pri Litji.

 

 


trci_ne_cekaj_me_s260x351Trči! Ne čekaj me… je naslov autobiografskog romana koji je učenicima sedmih i osmih razreda predstavila autorica Bojana Meandžija (10.10.2016.) Roman je napisan kad je autorica imala šesnaest godina, za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj.  Učenici su s velikim zanimanjem pratili izlaganje i sudjelovali u razgovoru s književnicom. Posebno su ih se dojmile zvučne snimke koje je autorica snimila tih godina, između ostalih i snimka zadnjeg signala za prestanak opće opasnosti koji je označio prestanak rata. Roman možete posuditi u školskoj knjižnici.


knjige-i-snupiU školskoj godini 2016./2017. nastavljaju s radom čitateljske grupe za učenike i za djelatnike škole. Grupa za učenike sastaje se u knjižnici jednom mjesečno, srijedom 7. sat. Grupa za odrasle sastaje se također srijedom, ali u poslijepodnevnim satima.


U listopadu 2015. u školskoj knjižnici smo osnovali dvije čitateljske grupe, grupu za učenike i grupu za učitelje. Sastajemo se jednom mjesečno i, uz čaj i kolačiće, razgovaramo o knjigama. Javite se knjižničarki ako se želite pridružiti.


20150515_142558(1)
Prof. Renee Hobbs

Knjižničarka Gordana Šutej sudjelovala je u radionici Media Literacy for Elementary School Teachers na Fakultetu političkih znanosti (11. do 15. 5.). Radonicu je vodila vodeća svjetska stručnjakinja za medijsku pismenost prof. Renee Hobbs.


Školski list Breza sudjelovao je po šesti put na državnoj smotri Lidrano u Šibeniku (23.do25.3.) List je predstavljao glavni urednik Mihael Lenard i voditeljica novinarske grupe Gordana Šutej. Na okruglom stolu za školske listove Breza je dobila pohvale, ali i savijete kako je još poboljšati.

cool-cartoon-7265884

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s